A nőnemű szláv nevek


Az eset spanyolországi.

A spanyol névadási szabályok nagyon szigorúak. Az alapállás szerint mindenkinek van keresztneve (egy vagy több) és két családneve (ezek mindegyike állhat több tagból is). Mindenkinek az első családneve az apja első családneve, a második családneve pedig az anyja családneve. Változtatni nem lehet, házasságkor sem változik a spanyol nők neve. (A férj nevét persze fel lehet venni, de úgy, hogy a két meglévő családnév után harmadikként kerül a férj első családneve egy “de” szócska után. Ez nem szokás, sőt régebben is csak arisztokratáknál volt leginkább szokásban.) A névváltoztatás is nagyon nehézkes. Ez a szokás Latin-Amerikában is ugyanígy van.

Tehát egy példával: ha János Kovács és Andrea Szabó spanyol állampolgároknak pl. egy Bálint nevű gyermekük születik, akkor a gyermek neve Bálint Kovács Szabó.

Na most az ismerősök: spanyol férj, lengyel feleség. A férj első családneve Pérez, a feleség egyetlen családneve Pawlikowska. Eddig minden rendben, születik egy fiúgyermek, s ebből jön a gond. A gyerek neve Jorge lesz. A hatóság be is jegyzi a gyereket: Jorge Pérez Pawlikowska. Szülők szólnak, ez így nem lesz kóser, mert a Pawlikowska az női név, egy fiú nem lehet Pawlikowska, csak Pawlikowski. Hatóság elutasítja a kérést, arra hivatkozva, hogy a gyerek második családneve az anya családneve, az pedig Pawlikowska és nem Pawlikowski. Majd a gyerek ha 18 éves lesz, névváltoztatási kérelemmel élhet a király felé, ha nem tetszik neki. Szülők magyarázzák, hogy egyszerűen röhejes, ha egy fiúnak női neve van. Hatóság hajthatatlan. Szülők végül kénytelenek pert indítani a spanyol állam ellen. A perben a spanyol bíróság filológus szakértők meghallgatása után dönt pár hónap múlva: igaza van a szülőknek.

7 thoughts on “A nőnemű szláv nevek

 1. Nagyon érdekes téma!

  A cseheknél úgy van, hogy ha nem vagy cseh nemzetiségű (értsd: az számít, minek vallod magad, nem az állampolgárság), nem muszáj – ova végű névvel élned nőként.

  A svédeknél bármilyen keresztnév adható, de kevés az extrém névválasztás, még a hippik idejében sem dívott. Bezzeg az amerikaiaknál… elég sok Lovechild Peace Ziczac Smithből lett egyszerű John Smith a 90-es években, amikor ezek a gyerekek felnőttek, és komoly pozíciókba kerültek nagy cégeknél… :)))

  Nálunk az érdekes, ahogyan pl. a krisnások érvelnek a Zakadémiának, hogy a középkori indiai nevek miért passzolnak a Kovácshoz vallási okokból. Ahogy látom, a végén mindig megkapják az engedélyt.

 2. Mi lesz a gyerek gyerekének a neve?

  Tehát Bálint Kovács Szabó és Zita Üllő Cérna akkor az ő gyerekük neve mi lesz?

  Gondolom nem Andrea/András Kovács Üllő Szabó Cérna….

  • ” Bálint Kovács Szabó és Zita Üllő Cérna akkor az ő gyerekük neve mi lesz?”

   Keresztnév Kovács Üllő lesz a gyerek neve.

 3. Mintha olvastam volna valahol hogy egy szláv állam (csehek talán) szintén gondolkozik hogy megszünteti a nevek nem szerinti válltozását…

 4. Még dolgozom rajta. Kénytelen voltam változtatni, mert a táblázatok nem fértek el.

 5. A regi hatter jobb volt. Ez zavarja a szemet.

Hozzászólások lezárva.