Ellenségem, a Kis Herceg


A Kis Herceg testesíti meg azt, ami az emberben életidegen és káros. Személyes ellenségemnek tekintem őt.

Utasítsuk el a társadalmat, a művészetet, a vállalkozást, a kétkezi munkát, s a tudományt, valamint nézzük le azokat, akik szerencsétlen helyzetben élnek, tanácsolja nekünk a pici, elkényeztetett hercegecske.

A Kis Herceg szenved, mert a világ nagyobb annál, mint amit szűk látókörével el tud képzelni. Isteníti egyetlen rózsáját, de toporzékol, amikor megtudja, hogy a világon még többtrilliónyi rózsa él.

Az emberiség számára semmi, az emberi életet lenézi, nem érti, meg sem akarja érteni. A róka próbál neki magyarázni néhány dolgot, de a hercegecske nem érti meg, nem tudod szabadulni saját elméje szűk ketrecéből.

A végén a hercegünk az öngyilkosságot választja, de még erre sincs meg a bátorsága, így egy másik lényt, a kigyót, kéri fel, hogy legyen a gyilkosa. Még ebben is másra hárítja a felelősséget.

A Kis Herceg valójában egy életidegen, embergyűlölő felnőtt, aki tinédzsernek képzeli magát. Rendszeresen drogozik, s egy abszurd fantáziavilágban vegetál. Majd amikor szembesül a valósággal, azt leköpi, végül pedig a halált választja, mert nincs sem kedve, sem akarata, sem emberi mivolta ahhoz, hogy a valóságban éljen.

Sajnálom egy kicsit őt, mint minden reménytelen lelki beteget. Egy jó pszichológust kellett volna keresnie.

Az igazi látletet azonban az, hogy a világ 20 legolvasottabb könyve között van, valahol a 15. hely közelében. Látlelet a emberi dekadenciáról.

3 thoughts on “Ellenségem, a Kis Herceg

  1. …egészen véletlenül találtam erre az írásra,és most már tudom, hogy miért nem szeretem én sem, mi több, ki nem állhatom ezt a “nagyon népszerű mesét”

    …igen, az emberek már csak ilyenek, hogy azt magasztalják, amiből egy szó nem sok annyi sem megérthető, ezzel is önön értelmüket magasztalva, hogy lám ők milyen magas értelemmel bírnak, ahová az egyszerűen gondolkodók (mondjuk nem nonfiguratíven, avantgárdul, szürreául) föl nem érhetnek, akik csak a realisat akarják jól meglátni…

  2. http://bookline.hu/product/home.action?id=2101283981&type=10&_v=Eugen_Drewermann_A_lenyeg_lathatatlan_A_kis_herceg_melylelektani_elemzese_
    Ez a köny kitűnően kielemzi, hogy a kis herceg a “felnőttség és az azzal járó felelősség elutasításáról szól”. A kis herceg, ahelyett hogy a próbatételek teljesítése az akadályokkal való megküzdés után boldogan élné felnőtt életét (párjával!), nos ehelyett a szüleit jelképező hisztis rózsához hazatér (akár halála árán is). Ez nem találgatás, spekuláció, a szerző valójában haláláig szint szerelmes leveleket írt anyjának, aki nem engedte elszakadni, felnőni, megházasodni. Döbbenetes módon ez az elnyomás már az első oldalakon tetten érhető az elefántot elnyelő kalap valójában ennek tudatalatti kifejezése. Mindenestre a fenti könyv elolvasása után már nem csoda, miért ilyen népszerű ez a könyv: társadalmunk legnagyobb problémája hogy tagjai nem akarnak, és nem is tudnak igazi felnőtté válni, aki felelősséget vállal magáért és tetteiért, hogy a fiatal felnőttek(??) 30-40 éves korukig otthon szülőknél élnek, nem akarnak házasodni, önállósodni..

  3. 🙂 Érdekes meglátás. Lehetne egy részletesebb beszámolót is írni belőle, szerintem.

Hozzászólások lezárva.