Nagy-Ausztriai Egyesült Államok


Egy tervezet a XX. sz. elejéről az Osztrák-Magyar Monarchia átalakítására annak magyarországi vonatkozása szempontjából.

naeamoJelmagyarázat:

A – külföld

B – az OMM nem magyarországi részei

C – az OMM magyarországi része, a tervezet szerint nem maradt volna Magyarország része, jelenleg Magyarország része

D – az OMM magyarországi része, a tervezet szerint nem maradt volna Magyarország része, jelenleg nem Magyarország része

E – az OMM magyarországi része, a tervezet szerint Magyarország része maradt volna, jelenleg Magyarország része

F – az OMM magyarországi része,  a tervezet szerint Magyarország része maradt volna, jelenleg nem Magyarország része

1 – országhatár

2 – az OMM magyarországi részének határa

3 – tervezett nagy-ausztriai tartományhatár

4 – trianoni határ

naea

11 thoughts on “Nagy-Ausztriai Egyesült Államok

 1. Én Délvidéken élek, azon belül is az F régióban. Nagy-Magyarország igenis fenntartható lett volna, mert azért nézzünk a dolgok mögé is! Miért jött pl. a román meg a szerb Nagy-Magyarországra? Na, miért? A “jobb élet reményében”. Tehát befogadtuk őket, de ők még is a hátunkba akarták, és a hátunkba is szúrták a nagykést, tehát szépen kemény központtal igenis rendet lehetett volna tenni, csak az akarat hiányzott. Az a mocskos Károlyi is, háborúidőszakban csak úgy lazán hazaküldi az összes katonát?? Beteg az ilyen? (vagy csak hazaáruló…?) …. “Károlyi Mihály és kormánya 1919. decemberéig 1 millió 200 ezer katonát fegyverzett le és küldött haza” …. ez volt itt a gond…. több, mint 1 millió katona?? Simán megálljt lehetett volna az ellenségnek parancsolni, hogy ez bizony magyar föld a jó édes ****!!!

  • Az, hogy valaki hogyan került az országba, ősei menekültek voltak-e nemigen bír jelentőséggel. S 1918-ben nem volt kiút, Trianon elkerülhetetlen volt.

 2. Igazából ebből az jön le, hogy ha nincs 1. világháború, akkor is érett már valami Trianon féle, mondjuk ezek a határok jóval közelebb álltak a valós etnikai határokhoz, mint amit a vesztes háború után kaptunk. Mondjuk mivel én a C-vel jelzett területen születtem…

  • Persze, Nagy-Magyarország mindenképpen fenntarthatatlan volt. A C az erősen német többségű terület volt akkoriban,

   Igen, ez esetben a magyar törzsterület határon belül maradt volna, a Székelyföldet leszámítva. Erdély meg közös román-magyar terület lett volna, román többséggel.

 3. Nyugat-Galícia nyugati részére gondoltam. A polyákokat el lehetett volna nyelvileg csehesíteni, keletszlovákosítani. Idővel a birodalmi identitás is kialakulhatott volna bennük a mostani nagypolyák identitás helyet. (A felosztott “Lengyelország”-ban az osztrák területen élő polyákok kivételesen jó helyzetben voltak az orosz és a porosz területen élő polyákokhoz képest, tehát az akkori normák szerint nem lett volna durva a nyelvi csehesítés, keletszlovásítás!)

  • Nem hiszem. Akkor már külön identitás volt a cseh is, a lengyel is, az ukrán is.

   • Kb. akkor kezdtek bimbózni, talán egy közös ellenségképpel össze lehetett volna hozni őket egy tartományba. A közös birodalom érdekében. Oroszellenesség volt a szláv kölcsönösség időszakában? A cseh, mint a legnyugatibb szláv külön tartomány lett volna (na jó, a morvákkal és a nyugatszlovákokkal),

    az ukrán, ruszin, keletszlovák, délkeletpolyák identitás összeegyeztetése lett volna birodalmi érdek. Itt a vallás volt bonyolító tényező: római katolikus, görög katolikus, pravoszláv.

 4. Székelyföldet kifelejtetted.
  Amúgy miért szűkítetted le csak Hungáriára? Az egész Birodalmon belül érdekesebb vizsgálni. Pl. Galícia, mint tartomány.

Hozzászólások lezárva.