Skandinávia – gyors benyomások


Tegnap Skandináviában jártam.Arrafelé jószívű és civilizált nép él, skandinávoknak nevezik őket.

Minden skandináv mindig bekötött övvel van, nem csak autóban, de a tömegközlekedésben is, s a liftekben, sőt a vidámparkban is, még a csecsemők tudják, hogy viselni kell biztonsági övet, mert ők nem valamiféle civilizálatlan vad sötét balkáni babák, hanem hiperintelligens északi szuperárják. A skandináv inkább életét adná, mintsem kikapcsolná biztonsági övét – ez a valódi civilizáció!

Továbbá, a skandinávok soha nem isznak vizet ha nincs rajta tanúsítvány bélyegzővel az ENSZ, a NATO, az EU, valamint a KGB által, mely igazolja a víz vegyi összetételét, inkább szomjan halnak, de nem isznak sötét balkáni ivóvízet. Egy skandináv ismerősöm tavaly halt meg a Szaharában, mert nem volt víz tanúsítvánnyal, és most posztumusz kitüntetést kapott bátorságáért a Skandináviai Köztársaság elnökétől.

A skandináv ezen kívül antialkoholista. Minden statisztika, mely szerint Skandinávia az első a világon alkoholfogyasztában nem más, mint pimasz balkáni propaganda és a félretájékoztatás, melyet a bolgár állambiztonság volt ügynökei terjesztenek! Bor, sör és a vodka – teljesen ismeretlen szavak a skandinávok szótárában.

Elmentem egy szórakozóhelyre, és totálisan megdöbbentem, amikor láttam, hogy a falon különböző típusú ásványvizek vannak. Az emberek ülnek, beszélgetnek, nagy pohárnyi ásványvízet isznak, még a jég is ásványvízből készül – s se durva szavak nem hallatszanak, se alkoholszag, se dohányszag – csak krisztálytiszta friss levegő! A skandináv kormány évente több száz asztmás árvát fogad be Oroszországból, s elküldi őket éjszakai bárokba az ottani friss hegyi levegőre. Megtudtam, hogy egy skandináv közmondás szerint “az éjszakai bárok – az ország tüdeje.”

Továbbá, a skandinávok akkor sem sértődnek meg, amikor leszúrják őket egy konyhakéssel, s mindig kimennek mosolyogva az erkélyre dohányozni, hogy ne zavarják a többieket, még 40 fokban is. A skandinávok olyan kedvesek, mint az amerikai postai alkalmazottak, akik még a galamboknak is “Sir” megszólítással köszönnek.

Én persze vettem egy üveg konyakot, aztán berúgtam, mint a disznó, és elkezdtem sértegetni a skandinávokat az utcán. Egyiknek azt mondtam “anyádat baszd meg!”, de ő nem sértődött meg bunkó megjegyzésemre, hanem éppen ellenkezőleg, azonnal hívta a mobilján édesanyját, egy kis közös szex megbeszélésére! Ilyen civilizált emberek ezek a skandinávok, hogy még a hozzám hasonló sötét balkáni bűnöző elemek káromkodásától sem sértődnek meg!

De még nem szóltam a skandinávok házairól: a szag, mint egy botanikus kertben, a skandinávok naponta ötször takarítanak, fehérneműjüket kétóránként váltják, s minden étkezés előtt és után lezuhanyoznak.

S a taxisofőrjeik igazi nemesemberek. Útközben a repülőtérről a szállodába tartva böfögtem egyet a taxiban (részeg voltam, mint egy disznó), mire a vezető megrémült, arra gondolva, hogy autója rossz illata miatt böfögtem, így az út végén nem volt hajlandó tőlem elfogadni a viteldíjat! Én persze ezt rögtön kihasználtam, mint sötét balkáni gazember, így három napon keresztül böfögtem minden taxiban, így egy fillért sem adtam ki taxizásra.

Visszafelé, a skandináv repülőtéren elszundikáltam (megint részeg voltam, mint az állat), és hirtelen azt álmodtam, hogy futok orchideák, rózsák, szegfűk között, majd álmomból felriadva vettem észre: leestem a földre, és egy skandináv zoknija mellett felszem. Ilyen emberek ezek a skandinávok!

Szóval visszatérve a sötét Balkánra, azonnal kérelmeztem a skandináv nagykövetségem a kivándorlást. A konzulnak megígértem, hogy ezentúl jó fiú leszek és mindig fogok biztonsági övet viselni, cak engedjék meg nekem hogy civilizált országukba kivándorolhassak!

Mikor lesz nálunk, a mi sötét balkáni disznóólunkban végre skandináv paradicsom…???

Dr. Emi Grantov

(1997. – fordítás bolgárból)

3 thoughts on “Skandinávia – gyors benyomások

 1. “Protestant work ethic” (és Max Weber gazdaságelméletei)? Egy csomóan gondolják úgy, hogy van kapcsolat.
  (Szerintem meg az időjárással. Jártam egyszer Thesszalonikiben október első hetében. Hát ahogy az kinézett, én se a munkahelyemen ülnék. Stockholmban meg az év azonos szakaszában tulképp nincs is más választásom ha reggel egyszer elmentem otthonról ;))

 2. Valahol azt olvastam, hogy az oroszok genetikailag rokonok a finnekkel, máshol meg a svédekkel. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy gazdaságilag ez a rokonság nem látszik:)
  Általában mért van az, hogy az ortodox államok gazdaságilag sikertelenebbek, mint a protestáns államok? Tulajdonképpen gazdaságilag egyetlen ortodox államnál sem lehet sikerről beszélni

  • Nem hinném, hogy lenne kapcsolat vallás és gazdaság között.

   Az orosz nép genetikailag finnugor gyökerekkel is rendelkezik. Az első orosz államot pedig vikingek hozták létre.

Hozzászólások lezárva.