A új Borgiák kora


Visszatérőben a Borgiák rosszemlékű kora a Vatikánban. Ugyanaz ismétlődik meg, rosszabb formában. Bár kívülállló vagyok, képtelen vagyok mindezt semlegesen szemlélni.

Vannak testvéreim, akik kifejezetten kárörömmel szemlélik az új vatikáni borgiák tombolását-rombolását, s azt mondják ez a Vatikán által 1054-ben elkezdett ámokfutás logikus vége. Én nem így látom. A katolicizmus, minden hibája ellenére, apostoli felekezet, a legnagyobb ilyen, így mindenképpen aggódva és nem örvendve kell szemlélnünk azt, ami jelenleg ott zajlik.

Ez a római pápa már a kezdetektől gyanús alak. Ő a Vatikán Gorbacsova – azaz, feltételezhetően jó szándékkal, de lerombolja azt, aminek védelme és megtartása a feladata. A különbség az, hogy az oroszoknak szerencséjük volt: Gorbacsov rombolásából végül sokkal jobb lett, mert a SZU szétomlása után 10 évvel jött Putyin. A Vatikán esetében viszont egy apostoli egyház lassan elindult a protestáns szektává való átalakulás útján. S ez az út egyirányú, nincs visszaút.

Ha a katolikusok időben nem állítják le az argentín ámokfutót, késő lesz, s 15 év múlva mise helyett játékos vetélkedők és homokos orgiák lesznek a templomokban, homoszex „házasságban” élő püspökökkel, feminináci női papokkal, s Jézus feltámadását jelképes történetként értékelő teológusokkal.

Kívülállóként sok sikert kívánok nektek, katolikus testvérek, az argentín miniantikrisztus elleni harcban!

Le Conchita Franciscóval! Le a miniantikrisztus celebbel!

3 thoughts on “A új Borgiák kora

 1. Soha nem követtem nyomon a pápai beszédeket, csak a sajtóba jobban kikerült hírek jutnak el hozzám ezzel kapcsolatban, de ezen tudásom alapján nem értem, miért kell ördögöt csinálni a pápából, semmilyen megdöbbentően botrányosat nem nyilatkozott eddig tudtommal és nem hiszem, hogy egy jelentős személyiséggé válik az egyháztörténetben (legfeljebb, mint egy pápák Obamája).
  A pápa személyétől eltérve: szép, hogy te csak ilyen irányban tudsz elképzelni egy egyházreformálást. Szerintem a katolikus egyház mára szemmel láthatóan elavulttá vált (vagy inkább maradt) ideológiailag, és formailag is. Ráadásul az egészet áthatja egy hogy mondjam.. egy túlzottan büroktratikus kötöttség.
  Én reformátusként nőttem fel és jelenleg már hívő embernek sem tartom magam – persze nagyra becsülöm vagyok az egyházi neveltetésem, mert nélküle most teljesen más gondolkodásmódom lenne – úgyhogy én csak kívülállóként látok/láttam bele a “katolikus világba” (max. egy tucat mise-részvétel, média, filmek, műveltség, ismerősök-barátokon át közvetve), de én azt látom, hogy sok a sallang, maga a hittan oktatás és a közösség is más jellegű, és nem mindig cél, hogy egy kérdésre választ adjon, vagy egy kijelentésre miértet.
  Ez az egész kicsit sablonosnak hathat, de nem szeretném – és nem si tudnám – ezt hosszabban kifejteni, így is elég terjengős komment lett. (és nem is hiszem, hogy 1-2 embernél többen elolvassák ezt)

 2. Sok katolikust ismerek, akik kétkedve figyelik Ferenc pápa tevékenységét. Közülük azok, akik nem akarnak elhamarkodottan és igazságtalanul ítélkezni, megvárják a házassággal kapcsolatos rendkívüli szinódust ez év októberében, és az azt követő általános szinódust 2015-ben. Sok minden ki fog derülni. Ha nem csak a sajtóra akarunk hagyatkozni a pápa megítélésében, akkor egyelőre nincs jobb kiindulópontunk a Gaudium Evangelii-nél, ami stílusában sajátos, de tartalmában teljesen ortodox megnyilatkozás. Eddig Ferenc egyik akciója és nyilatkozata sem ment túl azon, amit – teljesen más formában – , de XVI. Benedek is képviselt.

 3. Tudom, hogy nagyon szeretnéd, hogy ne legyen igazad. Valójában nincs is. Az Egyház Krisztus titokzatos teste, mint ilyen fogyatkozhatatlan. Hogy a átható egyház emberekből áll, és ezért gyarló, az csak múlandó dolog, ahogy az emberek is elműlnak benne. A Gondviselő gondoskodik róla, hogy amit elrontunk, az korrigálódjon. Emítetted a Borgiákat. Utánuk is volt Egyház. Egyébként a keleti autokephal (rész)egyházak történelmében is voltak mélypontok, amit csak kihevertek, mert Krisztus gondoskodik az övéiről.
  Meg aztán a média is torzít Ferenccel kapcsolatban. Szeretnének a pápát és az egyházat szétválasztani. Ajánlom ezt a cikkket ezzel kapcsolatban: http://www.magyarkurir.hu/hirek/miert-nepszerusiti-ferenc-papat-liberalis-media

Hozzászólások lezárva.