Orbán beszéde – nagyon fontos gondolatok


Orbán első beszéde volt ez, mely – legalábbis részben – tetszett. Igen fontos gondolatok is elhangoztak benne, ezekért mindenképpen le a kalappal Orbán előtt.

Lássuk a legfontosabb gondolatokat:

“A liberális társadalomszervezési elvekkel, módszerekkel szakítani kell.”

Teljesen helytálló mondat. S az ok: a liberalizmus elérte növekedése határait, önmaga torzképévé vált. Ember- és emberiségellenes eszmerendszerré vált a liberalizmus.

“A jóléti állam és társadalmi rendszer kimerítette tartalékait. Mára önmagát emészti fel hatalmas eladósodással, és ez nem fenntartható létezési formája a nyugat-európai társadalmaknak. Nem érdemes ezt a nem fenntarthatóvá vált modellt követni. Provincializmus a Nyugat másolása, amin túl kell lépni, ez ugyanis “megöl bennünket”.”

A nyugat hanyatlik. 30 éve kezdődött a folyamat. Ezt célul kitűzni szimpla debilség. Ez olyan mint rohanni a vonat után, mely egy helyben vesztegel.

A nyugat a fasizmus felé halad, ez a spontán reakció a liberalizmus bukására. Ebben részt vennni bűn. Bármi áron ki kell maradni ebből a veszélyes nyugati folyamatból.

“A nyilvánosságban rendszeresen szereplő magyarországi civilek esetében külföldiek által fizetett politikai aktivistákkal van dolgunk.”

Igen, ez súlyos probléma: a magyar civilek zöme álcivil. Persze itt Orbán hazudik, pontosabban elhallgatja azt, hogy ez igaz a Fidesz-párti magyar civilekre is, csak őket nem a norvég, hanem a magyar kormány finanszírozza. Ez ugyanaz a probléma valójában.

Hol Orbán hibája?

A nemzetállam és az etnicizmus éljenzése. Ez Orbán liberális korszakából megmaradt tévhit, melyeket Orbán nem tudott leküzdeni. Nem vette észre, higy a nacionalizmus és a nemzetállam valójában éppen a liberalizmus torzszülöttei. Sajnos ezek a liberalizmus legsikeresebb torzszülöttei. Orbánnak rá kellene ébrednie: nem lehet a nacionalizmust fegyverként használva küzdeni annak szülőanyja ellen. Ez tetszhet sokaknak, de teljes tévedés.

A globalizmus a fő fegyver a liberalizmus ellen. S a vallási alapú konzervatív szellemiség. Vajon képes lesz-e ezt Orbán felismerni? Putyinnak ez sikerült, pedig 35 éves koráig hívő marxista volt.

11 thoughts on “Orbán beszéde – nagyon fontos gondolatok

 1. Ezmiez: vallási alapú konzervatív szellemiség
  Mondj légyszi valami példát.
  Biblia alapú társadalom? Meg kellene kövezni a lakosság 80%-át
  Irán?
  Kötelező kreácionista oktatás?
  Inkvizícó?
  Keresztes hadjáratok?

 2. “Nem vette észre, hogy a nacionalizmus és a nemzetállam valójában éppen a liberalizmus torzszülöttei.” – Bizonyára észrevette, csak éppen arra is rájött, hogy erős tömegbázist jelenleg csak nacionalista alapon lehet építeni.

 3. Mindig is érdekelt valami a (szélső)jobboldali beállítottságúak kapcsán. Mivel ide tévedve és néhány gondolatodat megismerve az a kép alakult ki bennem, hogy te az értelmes (szélső?)jobboldaliakhoz tartozol, neked szegezném a kérdést.
  Hiába próbálom megérteni, nem találok magyarázatot rá, hogy miért adjátok fel – mit adjátok, ordítjátok, hogy vegyék el – önként a demokrácia által szavatolt szabadságotokat és reménykedtek egy eljövendő diktatúra védő-óvó uralkodásában? Miből merítitek a hitet, hogy pont bennetek látja meg a hatalom a jó alattvalókat? Ennek a 19. századi kommunista elnyomás az oka? Itt magyarországon ki lehetett egyezni a hatalommal, ebben bíztok most is? Nem tudjátok feldolgozni a túl sok joggal járó életet? Hiányzik a korbács? Vagy arról szól az egész, hogy a társadalom egészétől sajnáljátok a demokrácia vívmányait és ezért inkább lemondtok minden emberi jogotokról csak hogy más se élhessen boldogan? Lehet, hogy ez a tehetségtelen és megcsömörlött tömeg bosszúja?
  A magyar fórumokon a ballibek folyamatos “virnyákolása” kapcsán a jobboldali kommentelők első körben elhessegették – mondván, hivatásos rettegők – az orbánra tett diktatúra építő kritikákat. Ez az uralkodása első 4 évében volt megfigyelhető. Most azonban, orbán kinyilatkoztatását követően – amit tekinthetünk az igazság pillanatának – megváltozott a reakció, most már jó az illiberális demokrácia vagy szinonímája a munkaalapú állam, amit orbán hirdetett. Azóta sokan nyíltan kimondva kiállnak a készülödő diktatúra mellett. Amiért pont erre a cikkedre tettem ezt a kommentet az az utolsó bekezdésben található Putyint dícsérő rész tartalma.
  Mivel a saját ellenzékét és a független sajtót börtönnel / eltünéssel honorálja Putyin rendszere, felmerül a kérdés, hogy jóérzéssel és felelősséggel támogatható-e ez a fajta “haladás” akár még jobboldaliként is.

  • “miért adjátok fel – mit adjátok, ordítjátok, hogy vegyék el – önként a demokrácia által szavatolt szabadságotokat”

   Nem adjuk fel.

   “és reménykedtek egy eljövendő diktatúra védő-óvó uralkodásában?”

   Nem reménykedünk.

   “Miből merítitek a hitet, hogy pont bennetek látja meg a hatalom a jó alattvalókat? ”

   Semmiből.

  • “Vagy arról szól az egész, hogy a társadalom egészétől sajnáljátok a demokrácia vívmányait és ezért inkább lemondtok minden emberi jogotokról csak hogy más se élhessen boldogan?”

   Demokrata vagyok. A liberalizmust utasítom el, nem a demokráciát.

  • Nem ismered Putyin rendszerét. Csak ferde, fanatikusan oroszellenes forrásokból vannak ismereteid. Oroszországban demokrácia van, csak nem liberális demokrácia. Ez a jövő egyik lehetősége. Egy új lehetőség a szakadékba zuhanó nyugat helyett.

   • Ez természtesen lehetséges. De mi van ha te nem ismered Putyin rendszerét? Hiszen a kőolaj és gázkészletekből származó vagyon alkalmas egy bizonyos nemzetközi PR tevékenységre a részükről. Nem gondolom továbbá, hogy ha a 500 “független” publicistát mészárolnának le évetne és földelnének el oroszországban, bármit is tudnánk róla.
    Nincs annyi információnk, hogy megkülönböztessük a dezinformációtól.
    Én is írhatnám, hogy
    Nem ismered Az EU rendszerét. Csak ferde, fanatikusan EU ellenes forrásokból vannak ismereteid.:)
    Elég nagyképű lenne tőlem, ha azt állítanám, hogy nekem ismereteim vannak:)
    Már az is a dezinformáció nyoma, ha valaki elhiszi, hogy ismeretei vannak, hiszen meg sem kérdőjelezi a neki átadott információkat.
    Ez az igazi anarchia, amikor nem létezik többé semmilyen zsinórmérce.

  • A jobboldal demokráciaellenessége elsősorban abból adódik, hogy sokaknak elegük lett abból a nemzetellenes politikából, ami a rendszerváltás után a demokrácia égisze alatt folyt. A kevésbé értelmes emberek (mert valljuk be, a jobboldalon is vannak ilyenek) hajlamosak a politikai rendszert a hatalomgyakorlókkal azonosítani. Értelmesebb szinten pedig már a rendszer hibáit is látják.
   Egyébként, lehet hogy ezt nehéz lesz feldolgoznod, de sokan feladnák a szabadságot a biztonságért és kényelemért cserébe. És ez nem is oldalfüggő.

  • a megcsömörlött tömeg bosszúja. szerintem. de ha minden rendben van és kevés tehetséges ember van ebben a megcsömörlött tömegben akkor ez nem is probléma. probléma akkor van ha túl sok tehetséges ember is a megcsömörlött tömegbe kerül. mert a tömegben attól tud még jobban nőni a feszültség ha azt látják hogy a náluk tehetségesebbek sem tudnak boldogulni a rendszerben (akármilyen rendszerben). a “dögöljön meg a szomszéd tehene is” a jelek szerint tartós mém. ha nincs igazság legyen bosszú. mivel az “istené a bosszú” kompromisszumot agymosó vallások messze vannak a kellő dominanciától, sorjáznak az új hitek. a rajongói attitűd és a harag együtt csodákra képes, főleg ha a tömegek manipulálását elhibázzák

Hozzászólások lezárva.